Відео про бренд
(54 сек.)
0

Правила гостьового етикету

серпня 10, 2022
Рекомендуємо для тебе
Правила гостевого этикета

Бути стильним – просто?

Правила гостьового етикету

Хто ходить у гості вранці, той чинить мудро! Так співало ведмежа, яке постійно потрапляло в незручні ситуації. Просто бідолаха Вінні-Пух не знав правил етикету.

У 19-му та на початку 20-го століття у будь-якому пристойному будинку правилам етикету починали навчати з самого дитинства. Потім, у робітничо-селянську епоху, про них, на жаль, забули, оголосивши буржуазними пережитками. Зараз мода на добрі манери повернулася, і ми дуже раді. Адже жити у суспільстві вихованих людей набагато приємніше!

Ми зібрали в цій статті базові правила етикету, які дозволять вам впевнено та комфортно почуватися в гостях.

Вас запросили у гості

Якщо ви запізнюєтеся або з поважної причини змушені скасувати візит, знайдіть можливість заздалегідь сповістити господарів про це. Але й приходити заздалегідь не варто, треба дати час господарям закінчити приготування. Пам'ятайте, точність – ввічливість королів.
Якщо ви плануєте зробити візит, навіть найближчим друзям, варто погодити це заздалегідь.

Без попередження в гості не ходять – ви можете створити вкрай незручну ситуацію, а то й зовсім не застати господарів удома.

Йдучи у гості, заздалегідь купіть невеликий подарунок. Це може бути торт, пляшка вина чи гарний шоколад, скромний букет для господині. Приходити із порожніми руками непристойно. Але не варто купувати й надто дорогий подарунок, навіть імениннику, це може поставити господарів у незручне становище.

Якщо ви хочете прийти в гості зі своєю супутницею або дитиною – уточніть заздалегідь, чи це буде доречно. І так, зайняти своє чадо в гостях – теж ваше завдання.

Прийшовши в гості, першим простягніть руку господареві будинку для рукостискання. Решту гостей достатньо привітати кивком голови. Якщо вам дуже хочеться уважно вивчити інтер'єр, постарайтеся робити це непомітно. Розглядати уважно можна лише у тому випадку, якщо господарі дуже хочуть похвалитися свіжим ремонтом.

Guests

Спілкування

Уткнутися у свій гаджет і промовчати весь вечір буде вкрай неввічливо щодо господарів та гостей. Навіть якщо ви дуже сором'язливі, знайдіть у собі сили хоча б символічно взяти участь у спілкуванні. Втім, розповідати сумнівні анекдоти і голосно реготати теж не варто.

За столом не прийнято обговорювати проблеми зі здоров'ям, особисте життя, релігію чи політику. Нечемно перебивати того, хто говорить, або постійно повертатися спиною до тих, хто сидить по сусідству. У компанії не прийнято спілкуватися мовою, незрозумілою оточуючим, так само як і вживати специфічні терміни. Обговорювати відсутніх, давати непрохані поради, повчати та нав'язувати свою думку – моветон.

Критика на адресу господарів є неприпустимою. Або говоріть компліменти, або промовчіть.

Частування

Якщо вам не смакує, не потрібно це демонструвати. Просто ввічливо відмовтеся і не їжте цю страву. Якщо ви не вживаєте алкоголь, детально пояснювати причини відмови не обов'язково, достатньо сказати, що ви не п'єте. Якщо ви дотримуєтеся строгої дієти, можливо, варто просто відмовитися від запрошення та залишитися вдома.

Останню порцію смачного салату, що залишилася на тарілці, потрібно спочатку запропонувати іншим гостям, мовчки забрати його собі на тарілку буде не дуже ввічливо. Ви ж не хочете заробити репутацію жадібного ненажери?

Після застілля не забудьте подякувати господині та похвалити її кулінарні таланти.

Загальні правила

Якщо ви курите, заздалегідь уточніть, де це можна робити, але постарайтеся виходити покурити якомога рідше. Навіть якщо у вас айкос або вейп, погодьте з господарями можливість користуватися ними в приміщенні.

Якщо ви випадково щось розбили в гостях, вибачтеся перед господарями і запитайте, що ви можете подарувати натомість. Пропонувати гроші не варто, лише якщо господарі самі озвучать пропозицію компенсувати збитки грошима.

Не сидіть у гостях «до упору». Адже господарі теж можуть виявитися вихованими людьми і посоромляться натякнути вам, що настав час вже прощатися. Якщо ж вам потрібно піти раніше, чемно попередьте про це господарів і постарайтеся піти непомітно.
Поведінка справжнього джентльмена завжди має відповідати ситуації, як і його вбрання. На урочистий захід одягайтеся відповідно до вимог дрес-коду, прописаних у запрошенні. Якщо немає конкретних умов, просто підберіть строгий та стильний костюм із краваткою або без.

Футболку-поло та шорти можна одягати тільки на барбекю або корпоративні спортивні заходи.

Сьогодні ми говорили про загальні правила поведінки у гостях. Насправді поняття етикету включає набагато більше: вміння підібрати одяг і парфуми, правильно подати себе, культуру мови, знання правил сервірування і манери за столом, правила поведінки в жіночому суспільстві і діловий етикет.

Повернутися назад

Рекомендуємо для тебе
вас може
зацікавити