Відео про бренд
(54 сек.)
0

Еволюція краватки

лютого 11, 2022
Эволюция галстука

Віддалена робота – що вдягнути?

Класичний костюм із сорочкою та краваткою – вже звичний для нас образ. Саме краватка асоціюється з діловим стилем, офіційними прийомами та керівними посадами. Останні кілька поколінь цей аксесуар майже не змінювався, проте в нього багата та цікава історія.

Стародавня історія

Вперше шийні аксесуари, які можна вважати віддаленими предками краватки, згадуються в історії одразу кількох держав:

  1. Найбільш раннім фактом — 113 рік до нашої ери — можна вважати шийні хустки римських легіонерів, зображених на барельєфі на честь перемоги правителя Траяна.

  2. Прообраз сучасної краватки демонструє і Стародавній Китай – на шиях теракотових статуй, датованих часом правління імператора Шихуанді, можна побачити тканинні пов'язки.

  3. У Стародавньому Єгипті вищі чини носили на плечах смуги тканини, що було продиктовано державним регламентом і говорило про високий статус.

Франція та Англія

Наступною віхою еволюції краватки можна по праву вважати XVII століття і появу хорватських офіцерів при французькому дворі, куди вони були запрошені Анною Австрійською, яка побажала відзначити їхні заслуги у Тридцятилітній війні. Її вінценосний чоловік, Людовік XIV, звернув увагу на шийні хустки офіцерів із яскравого шовку. Будучи законодавцем моди, монарх гідно оцінив незвичайний аксесуар, і незабаром шийні хустки зайняли своє місце в гардеробі модників королівського двору. Є думка, що слово «cravate» (у перекладі з французької – краватка) походить саме від самоназви хорватів. Варто відзначити також його співзвучність з українським «краватка».

До кінця XVII століття, з появою жилетів, шийна хустка трансформувалася у довге полотнище, схоже на сучасний шарф. Про популярність цієї прикраси можна судити з картин того часу. Його багаторазово обмотували навколо шиї та кінці зав'язували декоративним вузлом або залишали вільними. Варіантів зав'язування шарфу існувало безліч, майже сотня, кожен спосіб мав свій сенс і призначення. На думку істориків, модники того часу витрачали години перед дзеркалом, домагаючись, щоб вузол був вишуканим і елегантним.

Свою сучасну назву краватка отримала у XVIII столітті, але її вигляд все ще був далеким від звичного нам. У революційній Франції колір краватки міг розповісти про політичні погляди його володаря. Пізніше, в 1827 році, Оноре де Бальзаком була написана книга, присвячена мистецтву носіння краватки. Тоді краватки шилися з вовняної, шовкової чи атласної тканини, колір і малюнок були суворо регламентовані. Так, наприклад, чорний був ознакою жалоби або був деталлю форменого одягу, а білий одягали виключно зі смокінгом або фраком – на урочисті заходи.

Ближче до кінця 19 століття, коли чоловіки стали носити сорочки з коміром, довгі кінці краватки почали зав'язувати вузлом і вільні кінці опускати на груди. Саме в цей період краватка поступово посідає місце у гардеробі обивателя. Значну роль у поширенні краватки зіграла і Англія, з її манірністю і суворим дотриманням етикету. Краватка і спосіб його зав'язування були значною деталлю костюма джентльмена, що поважає себе. Невтішне висловлювання про цей аксесуар могло стати причиною виклику на дуель.

У цей час Петром I були спроби змусити представників знатних сімей носити краватки, чому боярство активно опиралося. Проте в епоху Пушкіна ця деталь гардеробу вже була популярною.

Завершення трансформації

Краватка у тому вигляді, в якому чоловіки носять її сьогодні, з'явилася у 1924 році, остаточно витіснивши шийні хустки. Авторство приписують американцеві Джеймі Лангсдорфу, який запатентував пошиття краватки із трьох скроєних по косій деталей. Малюнок певних кольорів у вигляді смуг, косої клітини або «огірковий» часто використовувався для визначення приналежності його власника до певного коледжу або клубу.

В'яжемо вузли

Наприкінці 20 століття двома співробітниками Кембриджу проводилося дослідження, що зачіпає способи в'язання вузлів краватки. В результаті ними встановлено існування мінімум 85 способів зав'язування. Проте пізніше шведськими ентузіастами було розроблено комп'ютерну програму, що змоделювала понад 170 тисяч способів! Правда, далеко не всі вони можуть бути використані в повсякденному житті, так що залишимо ігри розуму для вчених, вони часто далекі від дійсності. Найбільш популярних і використовуваних вузлів налічується близько 25, і за необхідності їх можна освоїти. Однак насправді мало хто з чоловіків використовує більше 1-2 варіантів, а найраціональніші, зав'язавши красивий вузол на краватці один раз, не розв'язують його до відправки аксесуара в чищення.

Краватка в гардеробі сучасного чоловіка

Сьогодні краватка – не просто деталь офіційного костюма. Правильно підібрана вона може привернути увагу, підкреслити стильний образ і навіть колір очей власника. Краватка здатна розповісти про гарний смак його власника, про увагу до дрібниць, навіть про статус – наприклад, якщо це елегантна шовкова краватка від Pierre Cardin. У нашому інтернет-магазині представлений широкий вибір моделей і кольорів краваток, серед яких ви точно зможете знайти вашу «Ідеальну краватку».

І насамкінець ще один цікавий факт: міжнародний День краватки відзначається щорічно 18 жовтня.

Повернутися назад

вас може
зацікавити